Thursday, 27 February 2014

Catur Mssj 2014 Part 1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca,
Harap korang semua sihat walafiat

Dah berapa lama aq tak tulis blog nie?Rasanya dah berbulan bulan.Kalau buka blog cuma nk join giveaway je,Mesti korang nak tahu kan sebab apa hari nie faiz tulis blog.nk tahu kn?nk tahu kn?Sebabnya faiz rindu sangat dengan budak budak chess mssj.Rindu sangat dengan korang.Harap korang rindu dekat aku jugak.Ok faiz cerita dari mula mcam mna bole masuk catur sampai mssj  hingga habis pertandingan catur mssj kt Bp.

Catur Mssd diadakan pada 05.02.2014-07.02.2014 di Maahad Pontian.Masa kt Mssd dulu Faiz dpat no 5.kalau tak mesti faiz dpat no 2 sebab bearing salah.Menang 7 kali tpi tulis kat keputusan akhir menang 6 kali je.Hrmmm.tak pa lh.Janji dpat msuk mssj ckup lh.Keputusannya;1.luqman,2.lim xin huo,3.wilson tan,4.sabri,5.faiz.6.harith.Ingat lagi peristiwa yg lawak masa umumkan pemenag, faiz ada kt dalam tandas n bila dia sebut nama.Terus faiz lari naik atas pentas untuk ambik pingat dengan tangan basah2.Hahaha.lawak2 jika diingatkan kembali.

Masa latihan pusat dekat Pkg Pontian memang seronok.Makan sedap dan tempat pon sejuk.Kat sana banyak yg diajar tpi x masuk sangat kat otak.Aktiviti kat sana faiz cuma diajar cara menulis koordinat catur,menyelesaikan puzzle,dan lawan dengan budak noob.Hahahaha,sapa lah tue?Dekat latihan pusat pon ada peristiwa yg tidak boleh dilupakan.Ada sorang budak lelaki bawah 15 kalah dengan budak perempuan bawah 12 tahun.Lawan dah lah kalah abis tue tak puas hati lawan lagi n kalah jugak.Buat malu kaum je.Memang tak ngaku kawan aq tue.Kalau aku tahu dia kalah terok n malukan kaum lelaki,aq bunuh dia awal-awal biar dia x datang kat latihan pusat.hrmmm sapa lh agaknya?

Pada awal pagi saya bersama dengan pemain catur Pontian yang lain berkumpul di bus stop depan balai polis.Oleh kerana bas lambat sangat sampai,kami semua singgah makan sebentar di Ambok Antak.Kami pergi ke pertandingan catur Mssj di Batu Pahat menaiki bas Dato Penggawa Barat.Semasa di dalam bas saya seorang saja yang tak dapat tempat duduk sebab semuanya dah penoh.Apa lh nasib.Terpaksalah duduk kat bawah n himpit2 dengan orang.Dekat dalam bas aku lh yg pling bising dengan fahrin.Biasanya aq lah yang pendiam.Nie tak,bukak lagu kuat2 sambil nyayi dan cerita projek apa nak buat malam-malam.Setibanya di destinasi kami semua pergi ke surau untuk solat.

Selepas solat,perlawanan pertama catur pon start.Nak tahu tak perlawanan pertama faiz menang ke kalah?Tengok orang lh.confirm kkkkkkkkkalah.Hahahaha.Masa perlawanan petama stress gila.Rasa macam nak hempuk je kepala cina yg lawan faiz tue.Dah lah main touch move.Sikit-sikit panggil arbiter.Masa abis lawan siap perli lagi aku.thank you very much!!!.Ishhh,geramnya aku.Perlawanan kedua pulak,lawan dengan Luqman.Juara daerah Pontian.Tak bole fokus lah lawan daerah sendiri.Nasib baik aku tak kalah sebab aku resign jek.Kalah dengan resign lain kan?Hahaha.Hari petama cuma dua perlawanan jek.So,lepas habis perlawanan kami semua pergi ke tempat penginapan.Budak laki tidur kat ???.Budak perempuan pulak tidur kat Sekolah Temenggong Ibrahim Girl School.Aktiviti malam hanyalah bermain chess di dewan makan.Masuk kat dorm faiz teros tidur sebab kepenatan.Budak lain tak tahu lah buat apa.Tidur sampai 2 pagi.
Terima Kasih Daun Keladi, Lain Kali Singgah Lagi :)

2 comments:

Azam said...

Kuang ajo tol ko faaiz.... terasa seyh...

MUHD FAAIZ said...

dah mmg hakikatnya mcm tue. nk buat mcam mna lagi